Ilmalämpöpumpun hankinta ja käyttövinkit


Ilmalämpöpumpun hankinta

Suunnitteletko tai oletko hankkimassa ilmalämpöpumppua?


Mikäli haluat arvion lämpöpumpun soveltuvuudesta kohteeseenne, voitte täyttää oheisen lomakkeen ja myyntimme on teihin yhteyssä lähipäivinä. Ilmalämpöpumpun yleistietolomake


Voit olla myös yhteydessä palvelevaan myyntiimmme: Yhteystiedot


Ilmalämpöpumpun sijoittaminen

Saamme paljon kysymyksiä oikeanlaisesta ilmalämpöpumpun hankinnasta ja sijoittamisesta. Parhaan sijoituspaikan saat selville kun pyydät ammattitaitoisen jälleenmyyjämme / asentajamme paikan päälle tutustumaan kohteeseen.


Missään kohteessa ei ole vain yhtä oikeaa ratkaisua, vaan mahdollisuuksia on useita. Olemme listanneet alle asioita mitä kannattaa ottaa huomioon kun etsitään paras mahdollinen paikka ilmalämpöpumpulle.


 • Sisäyksiköltä pitäisi olla mahdollisimman vapaa ilmankulku mahdollisimman laajalle osalle huoneistoa. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi eteiset, aulat, olohuoneet ja käytävät.
 • Keittiön ja ruokailutilan yhteydessä sisäyksikkö likaantuu yleensä helpommin johtuen ruuankäryistä ja rasvasta. Liian lähellä keittiötä oleva pumppu myös kuljettaa ruuan tuoksut ympäri huoneistoa.
 • Vaikka Kataikon maahantuomat ilmalämpöpumput ovat markkinoiden hiljaisimpia, voivat silti ulkoyksikön käynnistymiset ja sulatukset häiritä yöllä, mikäli ulkoyksikkö on sijoitettu makuuhuoneen seinän taakse. Samasta syystä kylmäaineputkia ja sisäyksikköäkään ei suositella makuuhuoneen lähettyville.
 • Jos huoneistossa on muita lämmönlähteitä kuten takka, kannattaa pumppu sijoittaa niin että se kierrättää mahdollisimman hyvin myös takan tuottamaa lämpöenergiaa.
 • Parhaan hyödyn ilmalämpöpumpusta saa pitämällä puhallustehon suhteellisen korkealla. Tällöin kuitenkin esim. suoraan sohvan yläpuolelle sijoitettu pumppu voi häiritä ilmavirran takia sohvalla oleskelua.
 • Ilmalämpöpumppu kierrättää todella tehokkaasti ilmaa. Sijoittamalla pumppu lähelle kylpyhuonetta / saunaa voidaan osa kosteudesta poistaa ilmalämpöpumpun avulla. Kesäkaudella kosteus tulee pääosin ulkoilmasta, joten ulko-ovien läheisyydessä oleva pumppu toimii silloin hyvin kosteudenpoistajana.
 • Lämmityskaudella yhdellä sisäyksiköllä saa lämmitettyä osittain myös yläkerran. Viileä ilma (jäähdytyskäyttö) ei kuitenkaan siirry helposti yläkertaan, joten silloin kannattaa miettiä kahden sisäyksikön asentamista.

Käyttövinkkejä

Ilmalämpöpumppu on pitkäikäinen ja energiaa säästävä lämmöntuottaja, jos laitetta käytetään oikein ja sisäyksikköä puhdistetaan säännöllisesti. Alla on listattuna tärkeimpiä käyttövinkkejä.


 • Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö tarvitsee säännöllisen imuroinnin ja puhdistuksen. Yleisesti ilmalämpöpumpuissa on huomioledivalo, joka ilmoittaa milloin sisäyksikkö olisi hyvä puhdistaa (noin kahden viikon välein).
 • Talvella kannattaa käyttää pelkkää lämmitysasetusta, koska silloin sisäyksikkö käyttää energiaa ainoastaan lämmitykseen. Automaattiasetuksella yksikkö pitää tavoitelämpötilaa yllä lämmityksen ja jäähdytyksen avulla.
 • Kuumana kesäpäivänä kannattaa kokeilla jäähdyttämistä ensin pelkällä kosteudenpoistolla. Tila alkaa tuntua viileämmältä jo pelkästään kosteutta poistamalla ja ilmaa kierrättämällä. Mikäli tilaa ei saada tarpeeksi viileäksi näillä toimenpiteillä, vaihdetaan jäähdytysasetukselle.
 • Muiden lämmönlähteiden lämpöenergian kierrättäminen tapahtuu laittamalla ns. takkatoiminta päälle, jolloin ilmalämpöpumppu vain kierrättää sisäilmaa.
 • Parhaan hyödyn ilmalämpöpumpusta saa pitämällä puhallustehon suhteellisen korkealla.
 • Asteen korkeampi huonelämpötila jäähdytyksellä tai kaksi astetta alhaisempi lämmityksellä säästää energiakuluissa jopa 10 prosenttia.